Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0546-671075
  • info@bloemendalhypotheken.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0546-671075
02-04-2019

Schulden? Hoe kom je er snel uit?

Het opbouwen van een schuld is niet eens zo moeilijk. Maar er weer vanaf komen is vaak een stuk lastiger. Hoe doe je dat?

Het voorkomen van schulden is eenvoudiger dan het wegwerken van schulden. Want bij het terugbetalen van schulden worden namelijk ook nog rente en kosten berekend. En die verhogen de schuld nóg verder.
Terwijl de spaarrentes bijna op nul staan, kan de rente op schulden hoog oplopen. Heb je schulden en vraag je jezelf af hoe je er weer vanaf komt? Dan geven we je hierbij een paar handvaten.

Steek je kop niet in het zand

Bezig zijn met geldzaken is voor de meeste mensen geen hobby. En wie een factuur ontvangt, zal deze ook het liefst nog even een paar weken laten liggen. Want rekeningen komen namelijk zelden op een gunstig moment.
Toch is rekeningen op een grote stapel leggen niet de oplossing. Lukt het betalen even niet, zoek dan gelijk naar een oplossing. Bel bijvoorbeeld de schuldeiser voor het afspreken van een betalingsregeling. Of geef aan dat het tijdig betalen niet gaat lukken en geef aan wanneer dat wel zou lukken. Zo voorkom je lastige incassobrieven en extra kosten.

Probeer schulden te bundelen

Je kunt beter bij één partij een grote schuld hebben dan bij meerdere schuldeisers kleinere schulden. Het samenvoegen van schulden kan bijvoorbeeld heel goed via een doorlopend krediet. Er blijft dan één schuld over, die je met maandelijkse termijnen kunt aflossen. 
Maar als er al achterstanden geregistreerd staan bij het BKR zal ook een doorlopend krediet geen oplossing meer kunnen bieden. Banken staan namelijk niet meer open voor een lening als ze bij de registraties zien dat je niet aan jouw betalingsverplichtingen voldoet.

Zoek in dat geval hulp bij de gemeente

Veel gemeentes hebben de beschikking over experts die op dit terrein deskundig zijn. Zij weten welke regelingen voor jou open staan en ze weten hoe ze afspraken kunnen maken met de schuldeisers en wat jouw rechten zijn. Welke hulp ze kunnen bieden is afhankelijk van het stadium waarin je zit en natuurlijk van persoonlijke factoren. Schakel zo vroeg mogelijk hulp in. Want schulden zijn eenvoudiger op te lossen als ze nog niet zo oud zijn.

Maak voor jezelf een overzicht van de schulden

Ook als je hulp inschakelt moet je voor jezelf eerst inzichtelijk hebben wat jouw financiële situatie is. Dus wie zijn de schuldeisers, hoe groot zijn de achterstanden en van welke datum zijn de schulden? Alleen met een goed overzicht kun je er iets tegen doen. Zo voorkom je verrassingen waardoor je afbetalingsregelingen niet na kunt komen. Blijf de post hierover ook goed bijhouden.

Los eerst de meest brandende issues op

Gas, licht en onderdak kun je echt niet zonder. Daarom zijn de verhuurders van het huis of de bank waar de hypotheek loopt belangrijke schuldeisers. Ook moet je voorkomen dat de energieleverancier jou afsluit. Blijf dus in gesprek met deze partijen en neem ze mee in de mogelijkheden die je nog wel hebt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens