Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:

0546-671075 info@bloemendalhypotheken.nl

Fiscaliteiten


Wanneer u besluit een woning te kopen krijgt u meerdere malen te maken met de belastingdienst. De belastingheffing verschilt per moment. Hieronder lichten wij de twee belangrijkste momenten toe.

Aftrekbare kosten bij aankoop van een woning

Tijdens het jaar van aankoop heeft u te maken met veel verschillende eenmalige kosten. Een aantal van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar in box 1. Box 1 is namelijk de belastingbox voor “werk en woning” en uw eerste woning valt dan ook binnen deze box. Voorbeelden van aftrekbare kosten in box 1 zijn: afsluitkosten van de hypotheek, notariskosten, taxatiekosten, borgtochtprovisie NHG, bouwrente & de kosten voor een overbruggingsfinanciering.

Aftrekbare kosten tijdens de looptijd van uw hypotheek

Wanneer u geld leent voor de aankoop of verbetering van uw eerste woning dan is de rente die u hierover betaald in principe fiscaal aftrekbaar in box 1. Voor bestaande hypotheken op 31 december 2012 is dit voor alle lenings - & hypotheekvormen van toepassing. Voor nieuwe hypotheken is dit per 2013 uitsluitend het geval voor een hypotheekvorm op basis van annuïteiten danwel lineaire aflossing. De aftrek is in alle gevallen beperkt tot een periode van maximaal 30 jaar.


Bijleenregeling

In het kort houdt de bijleenregeling in dat u wordt geacht de overwaarde die vrijkomt bij verkoop van uw woning als eigen geld in te brengen in uw nieuwe koopwoning. Doet u dit niet en financiert u ook dit bedrag, dan hebt u over het bedrag ter grootte van de overwaarde geen renteaftrekmogelijkheid.


Wet Hillen

Het doel van deze regeling is het bevorderen van de aflossing van de eigenwoningschuld (vaak een hypotheek) en het zorgen voor een lastenverlichting bij eigenaar-bewoners met geen of een lage eigenwoningschuld.

Hypotheek rente-alarm. Zo blijf je automatisch op de hoogte
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie